Homepage Ontmoet je collega’s Het verhaal van Maarten – bezoekvrijwilliger
Rivierduinen_Onze_Identiteit

Het verhaal van Maarten - bezoekvrijwilliger

Even voorstellen

  • Maarten
  • Bezoekvrijwilliger
  • Leiden
  • Vrijwilliger sinds 2008 bij GGZ Rivierduinen

“Ik ben blij met Maarten”, zegt Martin. Hij glundert

.

“We hebben al jaren een goede band en nooit ruzie, vertelt Maarten. “We zijn allebei zachtaardig”, zegt Martin. Maarten is al 11 jaar bezoekvrijwilliger bij GGZ Rivierduinen en neemt Martin om de twee weken mee op stap. “Ik vind dat hij wel wat meer moet bewegen, dus vaak gaan we lekker wandelen. We zijn in diverse musea geweest naar steden als Leiden en Delft en naar het strand”, zegt Maarten. “Ik neem hem ook wel eens mee naar de tennisbaan. Iedereen daar kent Martin en bied hem een drankje aan.

Ik moet alleen niet op een andere datum of tijd aankomen dan we hebben afgesproken, want dan is Martin van slag. Hij is heel intelligent en heeft een geweldig geheugen. Zo weet hij feilloos te vertellen wanneer mijn kleinkinderen jarig zijn of wat ik hem jaren geleden heb verteld”. Martin lacht en zegt: “Maarten is soms een verstrooide professor haha.”

“Toen ik met pensioen ging, heb ik me aangemeld bij GGZ Rivierduinen en werd ik gekoppeld aan Martin. Er was direkt al een klik. Ik vind het belangrijk dat je als vrijwilliger en cliënt ongeveer dezelfde leeftijd hebt en interesses deelt”, vertelt Maarten.

Martin is 52 jaar en zit al 40 jaar in psychiatrische inrichtingen. Hij heeft autisme en een dwangstoornis. Het gaat nu een stuk beter met hem, maar het is ook een tijd slecht met hem gegaan. Toen had Martin veel stress en waren zijn dwanghandelingen veel erger. In die tijd konden we vaak niet op pad en bleef het bij een kop koffie op zijn kamer . “Toen hij 50 werd, zijn we met een aantal mensen gaan varen. Martin geniet daarvan”, vertelt Maarten.

Martin heeft twee broers die hem komen bezoeken. “De familie is blij met ons contact”, vertelt Maarten.

Als ze samen lopen, is het een gewoonte dat Martin Maarten een arm geeft. Een aandoenlijk beeld. Op 5 juli gaan ze de hele dag naar Overijssel om te fietsen en en een kasteel te bezoeken.

“Ik ben blij met Maarten”, zegt Martin. Hij glundert.

Dankzij bezoekvrijwilliger Maarten beleeft Martin mooie en fijne momenten waar hij naar uit kan kijken. Een prachtig voorbeeld dat aangeeft hoeveel je voor iemand kunt betekenen en hoe een bijzondere band kan ontstaan.

Wil jij ook het verschil kunnen maken bij GGZ Rivierduinen?

Als jij net als Maarten ook je steentje wilt bijdragen als vrijwilliger bij GGZ Rivierduinen, kijk dan vooral even bij onze vacatures.