Homepage Ontmoet je collega’s Het verhaal van Nel – bezoek- en kookvrijwilliger
Image

Het verhaal van Nel - bezoek- en kookvrijwilliger

Even voorstellen

  • Nel Boele
  • Bezoekvrijwilliger en kookvrijwilliger
  • Leiden
  • Vrijwilliger sinds 2019

”Het is fijn als mensen blij met je zijn.”

“In mijn omgeving hoor ik regelmatig enthousiaste verhalen van mensen over hun ervaringen met vrijwilligerswerk. Dat het voldoening geeft om mensen een verzetje te geven en een beetje aandacht.

Maar ja, ik werk 40 uur in de week. Kan ik daarnaast ook nog vrijwilligerswerk doen? Toch besloot Ik me via internet in te schrijven bij het Oranjefonds voor vrijwilligerswerk. Et voilà, daar kwam het aanbod vrijwilligerswerk bij GGZ Rivierduinen uit. Ik realiseerde me dat ik met psychiatrische cliënten zou gaan werken en dat leek me prima. In het verleden heb ik bij een familie gewerkt waar psychische problemen een stempel op het gezin drukte. Ik heb gezien hoe belangrijk het is om dat te onderkennen en daaraan de juiste aandacht en behandeling te geven. Daar is mijn interesse voor de psychiatrie gewekt en schrikt mij niet af.

Sinds kort bezoek ik eens per week een cliënt. We wandelen samen naar de kinderboerderij, dan kletsen we over van alles. Als we terug zijn drinken we nog een kopje thee samen. Ons contact is nog pril maar we hebben wel een klik.

Ook ben ik kookvrijwilliger. Eens in de drie weken kook ik samen met een stagiaire en 4 tot 6 cliënten en bereiden we de avondmaaltijd. Als ik binnenkom en door de gang loop hoor ik bewoners al roepen: Wat eten we vandaag? Er is ook een meneer die als hij me ziet komen na een kwartier in de keuken komt en wil weten wat er op het menu staat en verlaat de keuken niet meer voordat de maaltijd klaar is. Cliënten helpen met het snijden van de groenten en vragen mij dan: doe ik het goed Nel? Een andere cliënt laat ik het toetje opmaken. Ik geef hem een aantal glazen en daarover moet hij alles gelijk verdelen. Onderin banaan, dan yoghurt, dan wat chocolade een daarover chocoladesaus. Als het werk gedaan is en er is yoghurt over dan kijkt hij naar wat over is en haalt zijn schouders op en begint met veel genoegen het yoghurtbakje uit te likken. Daar kan ik echt van genieten. Ook bij het snijden van de wortelen wordt er aardig wat ‘gesnoept’. Ik moet echt rekening houden met het ‘gesnoep’ als ik inkopen doe.

Als de maaltijd op is en we hebben alles opgeruimd en iedereen gaat weer terug naar zijn kamer hoor ik steevast: Nel, het was weer lekker. Het is fijn als mensen blij met je zijn.”

Wil jij ook het verschil kunnen maken bij GGZ Rivierduinen?

Als jij net als Nel ook je steentje wilt bijdragen als vrijwilliger bij GGZ Rivierduinen, kijk dan vooral even bij onze vacatures.